top of page
3000.jpeg

 

 

 

 

 

İDARE HUKUKU

   Toplumsal yaşamın doğal bir sonucu olarak insanlar, toplum düzeninin sağlanabilmesi için devletin varlığına ihtiyaç duymuşlardır. Devletin nasıl yapılanması gerektiği, Devleti oluşturan yapıların hangi yetkilerle donatılması gerektiği gibi konular sürekli olarak tartışılmış ve yaşanılan çağın ruhuna göre  farklı teoriler geliştirilmiş ve uygulanmaya çalışılmıştır. Yüz yıllar içerisinde uygulanan devlet modellerinden edinilen tecrübeler günümüzdeki devlet anlayışlarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. 

     Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 2. maddesinde ifade edildiği şekilde ...demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletini ise kısaca "faaliyetlerinde hukuk kurallarına bağlı olan, vatandaşlarına hukukî güvenlik sağlayan devlet olarak tanımlayabiliriz.

    Hukuk devleti olmanın doğal bir sonucu olarak, devletin organları işlem ve eylemlerini yaparken başta Anayasamız olmak üzere, kanun, tüzük, yönetmeliklere uygun davranmak zorundadır. Ancak uygulamada devletin organlarında hizmet vermekle yükümlü bireylerin hukuka ve mevzuata aykırı işlem ve fiilleri yaptığı gözlemlenmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak söz konusu hukuka aykırı işlem ve eylemlerden kaynaklı zararların giderilebilmesi ve işlemlerin düzeltilebilmesi için çeşitli yöntemler öngörülmüştür.

     İptal Davası: İdarenin hukuka aykırı işlemleri nedeniyle menfaati zedelenen kişilerin açtığı dava türüdür. Söz konusu dava ile işlemin hukuka uygun olup olmadığı denetlenir ve hukuka aykırılığın tespit edilmesi halinde idarenin işlemi iptal edilir. 

   Tam Yargı Davası: İdarenin yapmış olduğu fiilden yada yapmış olduğu işlemden dolayı maddi ve manevi olarak zarar gören kişilerin zararlarını tazmin edebilmek adına açmış oldukları dava türüdür. Bireylere;

- İdarenin hukuka aykırı işleminin iptali amacıyla iptal davası,

- İdarenin hukuka aykırı eylem ve fiillerinden kaynaklanan maddi ve manevi zararlarının tazmini amacıyla tam yargı davası,

- İdare tarafından bireyler aleyhine yürütülen idari soruşturmalara iştirak ederek kişilere hukuki destek ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.  

UYARI

Web sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakkı Avukat Osman TOPALKARA ve Avukat Sevgi TOPALKARA'ya aittir. Site içeriğinde bulunan hukuki bilgiler kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir. Sitedeki içeriklerin izinsiz bir şekilde alıntılanması ve paylaşılması yasaktır. Web sitesindeki içeriklerin paylaşılabilmesi için Kilis'te bulunan avukatlık ofisimize ulaşılarak izin alınması gerekmektedir.

bottom of page